Sabtu, September 13, 2008

makan angin di PELABUHAN KELANG!!

Ya Allah, Kau bantulah kami.. Kami ini hanya menemukan jalan buntu…Ya Allah, lemahnya kami.. berikan kami kesabaran, ketenangan dan padamkanlah resah di hati kami..agar kami dapat berfikir dengan waras, dan tidak bertindak melulu, mengikut hawa nafsu.. Ya Allah, Kaulah jua yang mengetahui apakah hikmah di sebalik semua ini.. Dan sesungguhnya Kau jualah sebaik2 pengatur..’

Orang kata..malu bertanya, sesat jalan.. ‘Tapi, macam mana kalau sudah bertanya, tapi, masih jugak sesat jalan??!’ Cobaan..

Kami kemudiannya bertanya pada salah sorang pekerja Shell. Pada awalnya pada brother yang berbangsa cina.. Kemudian sewaktu ingin ke surau, aku bertanya balik pada sorang brother India..Katanya, untuk ke Kelana Jaya, di persimpangan pertama, ambik line paling kiri.. kemudian cari ke Subang Jaya.. Follow je jalan ke Subang Jaya tersebut sampai la nampak Subang Jaya Airport..dan seterusnya…. sampai situ aku masih jelas.. tapi, sampai point seterusnya sedikit kurang jelas.. Samaada ikut pulak signboard ke Subang Jaya airport atau sebaliknya??? Takpe2.. kita jalan dulu!!

Seusai solat, kami bergegas ke Kancil, ingin meneruskan perjalanan.. takut lambat sangat sampainya.. (macam explorace pulak! ;p) Ok..Bismillahirrahmanirrahim.. Dengan penuh yakin, Kancil memecut.. Persimpangan pertama..Alhamdulillah.. We did it!! Persimpangan kedua, Subang Jaya- Alhamdulillah..berjaya lepasi halangan kedua..Menunjukkan tanda2 kami akan sampai ke destinasi..Masing2 berwajah sinar penuh mengharap.. ‘bismillahitawakkaltu’alallah..’ Tiba di persimpangan ketiga atau ke berapa aku tak pasti.. Antara dua persimpangan..Lagi??!!! ke kiri Subang Jaya, kanan Subang Airport.. eeerrrrrr… ‘recall2!! Apa brother tu cakap??’ ‘Eemmm…Haa, Subang Jaya Airport!!’ Bismillah…

Sekali lagi.. kami tempuhi jalan buntu…Jalan sehala, jadi kemana lagi harus kami tuju melainkan ‘straight forward..’ jalan dan terus jalan…minyak pon makin berkurang..tiba2, ahah, ada U-Turn.. tanpa berfikir panjang, kami U-turn balik..(maklumlah 1st time jumpa U-Turn.hehe~) ‘errr, ke mana kita ye??’ Kami tidak berputus asa, semua orang cuba kami hubungi dengan harapan ada yang tahu.. Kami mengikut jalan ‘ikut sedap’ sebabnya, terlalu banyak khilaf antara orang yang kami hubungi.. ‘Ya Allah, apalah dosa kami??’ ‘Ya Allah, tunjukilah kami jalan keluar yang selamat untuk kami tujui..’

Dipendekkan cerita.. akhirnya kami tiba di tol Bukit Raja.. Masuk tol Bukit Raja adalah terus ke Pelabuhan Kelang..Pelabuhan Kelang??! ‘Waah, kita berjaya makan angin sebegini jauh!!’ ‘Jadi, ke mana pulak kita ni?’ Tol lagi?? Maksudnya kami benar2 bermain dalam ‘highway’..Kami terus ke bahu jalan, masuk ke kawasan rehat mini. Andai kami berjalan ke hadapan sedikit, kami akan melalui kawasan JPJ yang sedang bertugas.. Ingin memecah kebuntuan, kami keluar dari kereta juga untuk mencari sedikit udara setelah bersempit2 di dalam kereta..Makan snek sambil masing2 mencari jalan untuk keluar dari daerah asing ini.. Telefon kami bukanlah semua yang boleh berfungsi.. telefon aku sendiri sudah tinggal nyawa2 ikan baterinya..Tapi, kami tetap tidak berputus asa.. ‘Kami muslimat perkasa!! hehe~’.Akhirnya, Kak Ros telefon abangnya yang tinggal di Shah Alam, Batu 17.. Abangnya bersetuju untuk ke tempat kami ‘tersadai..’ Alhamdulillah.. Satu penyelesaian..Allah telah menemukan jalan..

Agak lama kami menunggu, abang Kak Ros yang dijangka sampai hanya dalam beberapa minit lagi, tidak juga muncul.. Kami mula risau.. Rupanya, abang Kak Ros lupa jalan ke Bukit Raja.. (Jauh sangat, hanya dilalui oleh mereka yang nak ke Pelabuhan Kelang..) Abang Kak Ros suruh kami ke Bandar Kelang.. Ya Allah, satu lagi masalah.. Kak Rafi dah tak berani nak meredah sendiri.. Kami kemudiannya ambil keputusan untuk meminta bantuan JPJ.. Dengan sedikit malu, kami terus ke tempat JPJ tersebut.. bertanyakan jalan ke Bandar Kelang.. (tapi, sebenarnya, kami mengharapkan pakcik JPJ boleh hantar kami ke sana.. ‘pakcik, tolonglah!!’) Dengan baik hatinya, pak cik JPJ menunjukkan arahnya.. Tapi, kami tetap tak berganjak, dengan muka kesian, kami nyatakanlah hajat kami supaya mereka menemani kami ke destinasi.. Pakcik JPJ tu sendiri berunding dengan Abang Kak Ros..Abang Kak Ros decide, tunggu di UiTM Shah Alam.. dan, pakcik JPJ bersetuju untuk jadi ‘usher’ kami.hehe~ terima kasih!!

Bertukar matlamat- balik rumah Abang Kak Ros, berehat dan terus balik Gombak…
p/s: 6 orang 1 Kancil, luluskah di sisi JPJ??!! ;p ~

Bersambung…

2 ulasan:

myadlan berkata...

baik plak pakcik JPJ tu nk teman kan kamu ye..

btw kalo ade GPS mesti best.. xyah sesat2 da..

x abes ke minyak?

munadhia berkata...

owh.. pakcik tu srba slh sbenanya..hehe.. mujur ore qlate jugak.. bodek2 la skt.. if ada GPS pon xleh jamin x sesat.. ari tu mase g perak sampai masuk ladang kelapa sawit GPS tu bwk.. hehe..kalau dah Allah nak bagi sesat.. sesat jugak..
minyak mstila hmpir KO, kitorang g isik la lps tu.. tapi, byngkan brape banyak duit abis utk trip ni..huhu..yg beznya, kancil tu da la hanya pinjaman semata..sian empunya kete...