Isnin, Oktober 04, 2010

Hectic October


Submission WD - 5Oct, Tues
Submission Landscape - 7Oct, Thurs
Submission EAP - 8Oct, Fri
Recreation ; Practical Perak - 8-10 Oct, Fri-Sun
Submission WD - 12Oct, Tues
Submission Final Project - 15Oct, Fri
Submission Final Project 2 - 18Oct, Mon
Submission Model - 22Oct, Fri
Final Presentation - 22Oct, Fri

...Ya Allah, bantulah dan permudahkanlah...
...harus positif, insyaAllah...=)

6.30pm, 3rd year archi studio KAED

4 ulasan:

Tok Nyadat berkata...

Ha ha ha... pepatah mengatakan: when the goings get tough, the toughs get going... bila perjalanan menjadi keras (sukar) hanya yang keras (gagah) terus berjalan. and as far as I know, you are always a tough guy, you always have courage and confidence and preservations and ideas. So insyaAllah you'll have no problem in making through all the hurdles to come. Once a legendary jazz musician Charles Mingus quoted: "Making the simple complicated is commonplace, making the complicated simple, awesomely simple, that's creativity." Setiap orang mempunyai kepakaran dan bakat untuk memayahkan perkara-perkara yang mudah tetapi jarang orang yang boleh memudahkan perkara yang sukar, but you are able to do that, in your work, in your everyday life and in your writing. So just have confidence, stay confident and be confident, and be prepared and the rest just tawakkal alaLLAH. And stay focus. Most of us never really focus. We constantly feel a kind of irritating psychic chaos because we keep trying to think of too many things at once. There's always too much up there on the screen. Di dalam satu ceramah motivasi oleh bekas jurulatih American football Jimmy Johnson dari Dallas Cowboys, beliau memberi semangat kepada pasukannya dalam satu perlawanan Super Bowl tahun 1993 dengan kata-kata berikut: "Saya memberitau pasukan saya jika saya meletakkan sekeping papan berukuran 2x4 kaki di dalam bilik ini, setiap orang akan menitinya tanpa jatuh kerana fokus kita adalah berjalan di atas papan tersebut. Tetapi jika saya meletakkan papan yang sama merentasi dua bangunan di tingkat 10 mungkin hanya beberapa orang yang akan melepasinya sebab fokus kalian adalah takut jatuh, gayat dan sebagainya. Tumpuan adalah segala2nya. Jurulatih Johnson memberi nasihat kepada pasukannya supaya tidak terpengaruh dengan gangguan penonton, media atau takut kalah tetapi hanya beri tumpuan kepada permainan seolah2 ianya seperti semasa latihan. Pasukan mereka menang dalam perlawanan tersebut.Terdapat pengajaran dalam cerita tersebut bukan hanya untuk permainan bola sahaja. Kebanyakan kita mudah hilang tumpuan/fokus di dalam hidup sebab kita sentiasa risau terhadap banyak kemungkinan dan perkara2 negatif. Daripada menumpukan kepada papan 2x4 kaki, kita asyik fikir kepada takut jatuh. Daripada menumpukan kepada matlamat kita, kita selalu diganggu oleh perasaan takut dan kerisauan. Tetapi jika kita fokus kepada apa yang kita kehendaki, ia akan datang ke dalam hidup kita, bila kita fokus untuk gembira dan bermotivasi, itu yang akan kita perolehi. Trust me. You can do it. And let me worry about the du..it. he he heeeee.

munadhia berkata...

hehe~ arigatou sensei~ ;p, bapak, u should update ur blog wth diz motivational writing. penulisan ayh much2 better than me lorh. d thing is dat, sy sudah lama tidak membaca. dats y sokmo rasa down. once i read, d spirit come. alhamdulillah, thanx once again. =)

"Trust me. You can do it. And let me worry about the du..it. he he heeeee" hehe~ ;p mcm2. neway, wat open house x ajak org!dats another thing make me 'down' juga. ;p

Tok Nyadat berkata...

This morning I komen dalam blog ni tapi bile nak publish, tiba2 off line...

Btw open house hari tu mana x ajak org, Muna tengok gambar, kan ramai org tu, kalau x ajak org, mesti kerusi meja je ada dlm gambar tu... he he he. namun kalu ajak muna pun x kan boleh balik, busy dgn crit lah, cirit lah, x t-do lah, assgnment lah, trip lah, sampai maher zain pun x boleh nak tengok Muna, kesian maher zain, peluang sekali sekala nak tengok Muna tapi x boleh pulak dah.. Kesian Tasneen, mesti maher zain marah kat dia kerana tak bawa Muna... aduhai, what to do? Just do what is important, prioritize and stay focus.

munadhia berkata...

haha... yep, ramai orang.~ always make me laugh. ayoh tulis malay cam pelik. a bit skema. try 2 read in qlate. ;p btw, arigatou. its good if i can laugh. gembira bila boleh ketawa. (usually people ketawa bila gembira. ;p)