Isnin, Julai 14, 2008



So far, so good..kehidupan di Gombak ok .. OK..aku suka kehidpan di sini. Suasananya amat berbeza. Jauh bezanya dengan kehidupan di UIA PJ..Kat sini nama Internationalnya lebih terserlah lagi dengan kehadiran students dari Negara lain.. Foreigners.. Seronok jugak.. Sebenarnya hidup sebagai Kaedian (member of Kuliyah of Architecture and Environmental Design.) di sini amat tough.. susah nak di explain.. tapi, memang amat tough.. Mula2 aku jumpa Bro. Hisyamuddin, beliau tanya, “ Tak menyesal ke ambik Archi??” Mula2 aku amat terkejut dengan soalan tu memandangkan itu boleh membuatkan sesorang merasa amat down.. tapi, bila difikir balik.. betullah soalan bro tu.. Walau apapun cabaran, walau apapun halangan.. Insya-Allah, aku berpegang pada satu prinsip..“Winners never quit, Quitters never win” Aku belum pun mula bertempur, takkanlah senang2 saja aku mau mengalah?? Tidak.. Aku takkan sesekali berputus asa.. itu harapan dan azamku.. “Being an architect is something that needed so many sacrifices.. Whether you quit or just carry on.. be brave, and willing to sacrifice… masa tidur.. masa enjoy.. segala masa yang ada perlu dikorbankan..tapi, doesn’t mean you have to sacrifice ur ibadat time!!! Be punctual and istiqamah..OK??!!Emm.. that’s good.. barulah dinamakan the real muslim architect to be..Insya-Allah..”

Suasana KAED-Meriah di waktu malam.. KAED hidup pada malam hari.. Itulah hakikatnya budak Archi.. Aku menyesal??? Takde lah pulak stakat ni..dan, insya-Allah takkan menyesal… tiada istilah menyesal dalam menuntut ilmu..betul tak?? Sebenarnya sesuatu yang menyeronokkan apabila melihat hasil kerja sendiri.. Kepenatan berganti dengan kepuasan.. Walaupun sometimes hasil tak berapa memuaskan, tapi lps tu, aku masih mampu untuk bertepuk tangan for the artwork with the hardwork..fuhh!! That’s it.. yang bestnya, title student architecture IIUM bisa melahirkan seorang arkitek yang dapat mengimbangkan both ukhrawi and duniawi.. insyaAllah.. Waah..That’s what I wanna be.. Insya-Allah..

ARCHITECTURE
It’s not really art, but also not really science..
Fulfills the elements of time..
Expression of thought in building..
About lifestyle, philosophy, art, identity and character of people..

What else can be defined as architecture??? Papepon…Architecture amat unik di mataku..  Bro Hisyam kata.. “Architect’s dream, Engineer’s nightmare..” Sounds good.. Emm..arkitek jugak actually tak design for such a useless thing.. tapi, mereka design with meaning and construct with care.. So.. Jangan takut untuk jadi arkitek.. Jadi…BERUSAHALAH!!!

-start-
-FEEL WHAT YOU SEE, DRAW WHAT YOU FEEL-

4 ulasan:

zanurul wani berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
zanurul wani berkata...

nak betulkan sket quote izzy..

"winner never quite, quitter never win!"

okey..all the best for you my sis, but one thing we should remember is the words that i quote from imam hassan al-banna,
"alwajibat aktharu minal auqat"

be a good planner and manager to plan your day and to manage your time well.hope you will turn out to be a great maratus solehah architect.ameen~

myadlan berkata...

welcome to KAED n IIUM

enjoy your five years here k

insyallah be a good KAEDian.. but xperlu la PROUD to be KAEDians sgt tau.. live in UIA to the fullest k.

alone berkata...

semoga berjaya.

good luck 4 ur studies.

me too. hehe.

peace.