Selasa, Mei 03, 2011

Di Hadapan Mata (Dhaka)

‘People look for beauty to remember. People look for pleasure to experience, but we saw hard-life, muscle strained, perspire bleed, little child obscured in the middle of traffic smoke and enduring every drops of the remaining energy to stay conscious.but nothing of these beat their hospitality, honesty and humbleness. its beautiful. precious.’- nashriq alif

‘...for the first time in my life i felt very lost. The last time i woke up i was still at Sel Nibash, Dhaka. The last 2 weeks' experience I had was the best experience ever. Now that I'm back in Malaysia I feel a certain emotion that I cannot describe. A certain feeling that could burst into tears. :'(

I miss everything about Bangladesh. I miss the food, the crowd, the traffic, the language, and most of all, the people. I especially miss my Bangladeshi friends at UAP. They're the nicest people i've ever met. Mourin, Afrina, Yasir, Shawon apu, Munim, Bushra, Pankaj, Needal, Monir, Utsho and everyone else!!! Thank you for helping us there :'/ ~100% LOVE from Malaysia to ALL OF YOU~’ -maisarah zailon

***

Kedengaran bunyi hon dan kami di dalam bilik saling berpandangan. We heard the sound, but, we don’t see yet the real Dhaka. Breakfast pertama kami, makan roti dengan telur. Just like Malaysia. People always stare at us. Kind of weird. Look up and down. Then ask, ‘your country mam?’ I smile and said, ‘Malaysia’. We’re very feel like alien there. When I asked why, one will say, ‘It is very rare for foreigners to come to Bangladesh.’ Sekarang aku faham. Mereka sangat teruja menerima kehadiran kami di Bangladesh.

***

Selepas sarapan, kami keluar, ada 4 buah van menanti. Setiap department akan dapat sebuah van- van technical, van report, van multimedia, van catalogue. Sebaik keluar hotel, pandangan mataku melilau, melihat kesibukan Bandar Dhaka. Berdebu dan bahang panas terasa sangat kuat. Bandar yang sangat klasik. Ia seperti sebuah pekan lama yang seperti 30-40 ketinggalan daripada dunia sekarang. Bila aku melihat, seorang kanak2 meminta sedekah, sangat kecil tubuhnya, aku segera menjauh takut. Beca yang dipanggil rickshaw bertali arus di hadapan mata berselang seli dengan bunyi hon kereta2 di jalan. Bandar Dhaka yang selama ini hanya kulihat di dalam gambar google, sekarang ia berada di hadapanku secara realiti. Very poor dan sangat menginsafkan. Hampir2 di hari pertama menitiskan air mata. Syukurnya, aku dilahirkan sebagai rakyat Malaysia~

***

sambung kemudian =) waiting for the photos.

4 ulasan:

a.j. berkata...

GOod Luck Ukhti Munadhia

Moon berkata...

thousands of stories to tell. thousands of pictures to share. but they are most alive in our hearts and minds :)

sometimes we just have to be there to experience it....

munadhia berkata...

thanx moon>> sila sumbangkan thounds of photos to my blog.hehe~ yan x tgkap gambar lgsung kat sana. mls nk kuar kamera.

Siti Aisyah Affendi Lee berkata...

Salam,

Nak tanya kat sana boleh tukar duit ringgit x? Kalau bulan nov-dec cuacanya macam mana yer? Suka sangat baca kisah awak di dhaka macam xpuas je. Saya nak ke dhaka mungkin bulan depan daripada Nepal. Boleh kongsikan apa tips-tips yang boleh diguna pakai semasa ke sana nanti dan juga restaurant2 yang halal.Terima Kasih semoga Allah saja yang mampu membalas. Boleh email saya ke sitiaisyah.affendilee@gmail.com