Jumaat, Mei 04, 2012

Weekenders @ Bukit Tabur




4 ulasan:

Aizat Shafiq berkata...

Such a nice view up there...
Bukit tabur tu kat mane ye?

munadhia berkata...

dkat taman melawati, blakang uia smua tu...area2 gombk.

safinah an najah berkata...

salam,
saya nk tanya akak susah tak kos aed ni, saya students acc dulu kt sekolah.. tp sy dpt kos ni.. kalau bac of architecture.. 5 tahun ke??

munadhia berkata...

salam dik. =)tahniah dapat tawaran. =)

amek aed terpulang pada individu. aed ni sangat menyeronokkan tapi tersangatlah memenatkan. kena bersedia mental fizikal lah. =) sbb kos ni perlukan kesabaran especially time submission projek. akak dah banyak kali jgk hampir give up tengah jalan, tp, benda yang susah, bila dah habis, alhamdulillah kita akan rasa sangat menghargai waktu2 kita dalam kos ni. sebab, kita satu batch dah macam adik beradik, ikatan tu kuat sangat, maklumlah dkat 4 tahun bersama dalam satu studio etc2.

yg best jgk ttg kos ni, kita bykke site, byk pengalaman dapat, byk berjalan pegi tmpat orang. kalau adik memang minat architecture, insyaAllah, takde masalah nak tempuh ni semua, kalau x minat, hmmm... susah akak nak cakap, mgkin adik boleh cuba dulu. sbb kawan2 akak ramai completekan asasi aed, tp, bila masuk main cam, diorang tukar kos. xda masalah utk tukar kos kat sini. cuma, kena score lah jgk masa asasi nt. =)

kalau nak cakap susah, sebenarnya semua kos pon ada kesusahan masing2 kan. susahnya kos ni sbb kita yang manusia bersifat tidur malam ni kena bersengkang mata jadi burung hantu berhari2 (situasi submission). dan yang menyeramkan jgk, bila hari presentation, kena bersedialah utk dikritik. tapi, dalam kesusahan ni smua, percayalah ada satu memori yang adik takkan lupa selamanya. bila adik habis belajar, adik akan teringat2 utk kembali masa susah dulu2 (apa yang berlaku pada akak sekarang) insyaAllah. =) lastly, akak xtau nak cakap apa dah, it depends on you, kalau adik rasa nak cuba, sangat dialukan. tak ada masalah. ramai jgk yg masuk sebab dapat (bukan atas keinginan), akhirnya, sambung smpai betul2 jadi arkitek. =) apapun, istikarahlah utk tentukan pilihan yg terbaik. jangan lupa istikarah, jangan based on pndapat ni saja tau. =)

aed asasi ada setahun/2tahun, kalau english ok, setahun insyaAllah. =) main cam, bsc architecture 3tahun, b.archi 2tahun. total untuk jadi arkitek 5 tahun.

kalau lepas asasi nk amik kos lain dalam kaed :

b. lanscape architect-4tahun

b. Applied art & design (industrial design, interior design, major lagi 1 lupa) - 4tahun

b.urban & regional planning (perancang bandar) - 4tahun

quantity surveyor (ukur bahan-byk exam dan kira2)- 4tahun

oh ya, maaf panjang, lupa akak nak cakap, kalau amek aed asasi tak semestinya main camp kena amek architecture jgk, ada 5 kos (mcm akak tulis di atas) boleh pilih. kalau adik tak nak design dan lebih selesa dengan exam dan kira2, adik boleh amek QS quantity surveyor, bahagian ukur2 bahan. Kalau adik minat design2 grafic, interior, seni semua tu, boleh amek AAD aplied art&design, kalau adik suka pokok2, boleh amek LA landscape, dan kalau adik sukan tentang bandar2 boleh pilih URP urbanplanning, kalau adik suka detail bagunan semua tu, boleh amek architecture. =) kalau akak nak explain lagi, jadi satu entry plak nt..;p jadi, selamat memilih ye dik. =) istikarah jangan lupa.

All the best! =D