Selasa, Februari 16, 2010

Sahabat...La TahzanSalam ‘alaik.

Teringat diri akan satu kisah. Kisah dongeng Cinderella. Bukanlah kerana Cinderella berkahwin dengan putera raja yang ingin dibanggakan, tetapi, aku kagum dengan kebaikan Cinderella dan ketabahan yang dimiliki Cinderella dalam mengatasi kejahatan ibu dan kakak2 tirinya.

Jika Cinderella hanyalah sebuah kisah dongeng yang direka2, aku teringat akan satu kisah seorang kawan di waktu kecilku. Aku selalu membayangkan dialah Cinderella di dalam kisah dongeng Cinderella.

Ceritanya bermula, kawan yang aku kenali adalah tidaklah terlalu rapat denganku. Sekadar kawan biasa2 sahaja. Dia cantik tapi, agak pendiam. Aku kenal dia. Masakan aku tidak kenal wajah2 yang sudah bersama daripada darjah 3 sehingga darjah 6. Sewaktu darjah 6, aku mula mengetahui kisah2 hidupnya. Aku pelik akan sikapnya yang sering menyendiri sehingga apabila kami naik ke peringkat darjah yang seterusnya, dia berubah. Dia seakan memberontak. Di sekolah, dia sering melanggar peraturan sekolah. Tapi, aku tahu dia bukan seperti itu.

Sehingga pada suatu hari, baru ku tahu rumahnya hanya berdekatan dengan rumahku. Sewaktu itu dalam darjah 5 atau 6. Aku sering bermain di kawasan perumahanku. Waktu itu permainan kami ‘rounders’. Sedang bermain aku ternampak satu kelibat yang sangat aku kenali. Aku bertanya pada kawan sepermainanku. Ku tanya, ‘tu bukanke Ifah (bukan nama sebenar)?’ Kawanku mengiayakan.

Aku tanya lagi, ‘kenapa tak ajak dia main sekali. Jomlah!’ Aku meluru ke arah rumah tersebut. ‘Ifah jom main skali!’ Laungku. Tapi, dia diam. Dan dia memang sangat pelik. Dia tidak seperti kawan2ku yang lain. Kawanku kemudian menarik lenganku kuat.

‘Shhh… jangan! nanti mak dia marah. Nampak tak dia tengah buat apa?’

Aku memandang ke arah Ifah, dia seperti sedang menbasuh dan menyentap lantai. ‘Buat apa?’

‘ Basuh tahi angsa!’ Jawab kawanku. ‘Kenapa?’ Soalku.

Kawanku tidak menjawab. Tapi, aku teringin sekali mengetahuinya. Aku diamkan diri sehingga satu hari aku membuka mulut untuk bertanya pada kawanku tentang Ifah. Kawanku itu jiran Ifah.

‘Perasan tak dia selalu buat hal kat sekolah?’ Soal kawanku apabila aku bertanya tentang Ifah.

‘Tau2. Dia selalu wat masalah disiplin. Kenapa ya?’ Aku pelik bukan kerana apa. Aku pernah berbual dengan Ifah tapi, dia tidak menunjukkan sebarang sikap kasar dan sebagainya. Dia bercakap dengan nada baik denganku.

‘Gini… dia anak angkat mak dia. Hari tu masa dia cuci tahi angsa. Mak dia suruh. Dia selalu kena dera dengan maknya. Tiap pagi dan petang sebelum gi skolah dia kena siapkan semua kerja. Dia tak dibenarkn keluar bermain macam kita2 smua.’ Aku terkejut mendengar penjelasan daripada rakanku itu.

‘Kalau dapat tengok, di sekolah dengan di rumah dia berbeza sangat. Di sekolah dia macam sorang yang sangat kasar sebab dia cuba melepaskan tekanan hidup. Dia hanya bebas di sekolah. Kemudian dia akan dikongkong semula di rumah.’ Sekarang aku faham. Dia terkurung dan terseksa di rumah. Maknya tak bagi kebebasan untuknya apatah lagi kebahagiaan untuk dia rasa. Aku sangat kesian dengannya. Hampir setiap hari aku melihat sorotan matanya kea rah kami tatkala kami bermain. Dia hanya mampu melihat tak boleh merasa perasaan seorang kanak2 yang bebas menikmati hidupnya.

***

Aku tak mampu membuat apa2. Hanya perasaan kesian sahaja. Kadang2 aku mendekati pagar rumahnya. Melihat dia sedang melakukan kerja2 rumah. Aku kesian tapi, aku tidak mampu membantu. Pagar rumah dikunci. Untuk datang lebih dekat, aku perasan riak wajahnya pasti akan berubah. Aku tahu dia kurang menyenangi kehadiranku.

Apabila mengetahui kisah hidupnya baru aku sedar kisah Cinderella bukanlah dongengan tapi memang wujud di alam realiti. Terpulang pada manusia bagaimana ingin mengatasi masalah demikian. Apabila manusia bertuhankan Allah, pasti dia akan lebih tabah dengan menganggapnya sebagai ujian semata. Tapi, andai manusia bertuhankan nafsu. Pasti dia sudah melakukan perkara sebaliknya kerana merasa betapa seksanya hidup begitu.

Andai manusia bertuhankan Allah, ujian juga dianggap satu kemanisan, tapi, andai manusia bertuhankan nafsu, dia pasti akan merasa tekanan hidup yang melampau kerana ujian adalah satu kepahitan.

***

Satu hari dalam tingkatan 1 atau 2 (aku lupa) aku masih bersekolah dengannya. Dia datang ke sekolah dengan satu wajah yang sangat mengejutkanku. Ada satu kelainan. Baru aku perasan dahinya kosong tidak berkening. Aku benar2 terkejut. Masakan aku ingin bertanya padanya. Sekali lagi aku merisik pada kawanku. Kenapa jadi begitu. Aku yakin pasti ada sesuatu yang tak kena.

‘Semalam, dia kena marah dengan maknya teruk sangat. Tak tahu atas kesalahan apa. Dia dibotakkan kepala dan kening juga.’ Aku terkejut. Sangat terkejut. Masih ada manusia yang sekejam itu. Aku terasa tersangat marah. Kenapa maknya ingin mengambil dia sebagai anak angkat kalau diperlakukan sekejam itu?!

‘Dulu masa mak dia lahirkan dia. Orang selalu kata dia membawa sial dalam keluarga. Ada saja benda yang tak kena sejak kelahiran dia. Sebab tu maknya tak mahukan dia. Serahkan pada keluarga angkat. Tak silap keluarga angkat diapun ada ikatan kekeluargaan. Tapi, tak tahulah betul tak.’ Kawanku menjelaskan apabila aku bertanya. Aku terasa ingin membantu. Tapi, aku benar2 tiada daya. Aku sendiri tidak pernah melihat keluarga angkatnya.

Sehingga pada suatu hari, aku ‘stayback’ di rumah kawanku (jirannya). Kami bersekolah sesi petang, jadi, sengaja aku berada di rumah kawanku memandangkan pada tingkatan 1 aku tidak lagi tinggal di Menjalara B, keluarga kami telah berpindah ke Menjalara A berdekatan dengan SMAKL dan agak jauh daripada sekolahku tika itu. Seperti biasa apabila stayback, kami mula membuat kacau di dapur kawan. Kami geledah dapur untuk memasak. Apabila keluar ke dapur basah. Aku terlihat seseorang yang amat aku kenali. (Setiap ruang belakang rumah kawanku itu bersambung dengan ruang belakang rumah2 jiran.) Aku melihat seseorang sedang menyentap belakang periuk. Dialah Ifah. Aku sedih melihatnya, memang benar dia telah dibotakkan kepala. Kawanku berbisik, ‘Setiap hari dia kena basuh belakang periuk sampai licin.Jangan tinggal hitam!’

Ya Allah, begitu sekali ujianMu ke atasnya! Semoga dia terus tabah.

***

Setelah sekian lama. Aku tidak lagi mendengar berita tentangnya. Malah, tidak lagi aku melihat kelibatnya di sekolah. Sehingga aku berpindah rumah ke Kelantan. Aku tidak mendengar lagi sebarang berita tentangnya. Apapun aku mendoakan kesejahteraannya. Semoga dia berjumpa sebuah kebahagiaan yang dicari. Aku harap agama ini akan menjaganya agar dia tidak berputus asa dengan hidupnya.

***

Apa motif aku menceritakan hal ini sebenarnya? Bukanlah apa2. Sekarang, aku telah berusia 21 tahun. 21 tahun aku telah menghirup udara milik Allah ini. Aku diberi peluang untuk menikmati udara Islam dan Iman juga. Alhamdulillah. Dalam tempoh usiaku ini, aku juga telah menghadapi dan melihat pelbagai ragam hidup manusia. Mungkin bagi sesetengah orang pada usia begini aku masih tidak cukup merasa garam. Tetapi, sebenarnya aku sudah mula pandai membezakan antara masinnya garam dan bagaimana manisnya gula. Maksud aku, pengalaman yang aku timba semakin hari semakin bertambah. Daripada didoktrin pemikiran kanak2 ku dengan kisah2 dongeng seperti Cinderella sehingga aku sendiri melihat realiti kisah Cinderella. Ini semua banyak mengajar aku sebenarnya.

Sekarang, aku telah menghadapi beberapa ujian. Ujian aku tidak berat kerana aku hanya menjadi seorang pendengar, tetapi bahu yang memikul itulah yang lebih merasa beratnya ujian tersebut.

***

Buat sahabat yang sangat aku kasihi, aku teringat akan seorang kawan di waktu kecilku kisahnya hampir sama denganmu. Seperti biasa aku tidak mampu berbuat apa2 melainkan hanya mampu memberikan kata semangat di sisimu. Aku sedih apabila aku hanya mampu mendengar luahan kesedihanmu. Tapi, apakan dayaku...

Aku kadang terasa bodoh apabila aku menceritakan masalahku sedangkan berbanding aku lebih ramai yang punya masalah yang lebih besar. Lalu aku terfikir, apa salahnya andai aku menghadiahkan sebuah kegembiraan tatkala sahabat dalam kesdiahan. Yang aku mampu berikan hanyalah sebuah senyuman untuk menenangkanmu.

***

Pernah aku menunjukkan kerut di dahi tatkala seorang sahabat berada dalam kegusaran dan masalah. Aku tersilap langkah sebenarnya kerana cuba berlaga kesedihan. Kali ini, aku harus lebih kuat untuk menguatkan sahabat2 di sekelilingku. Aku harus kuat dan bersemangat untuk menyerahkan sedikit semangatku kepada sahabat2ku.

Buat sahabatku, aku yakin kau tahu kepada siapa aku tujukan tulisan ini. Aku tujukan buatmu agar kau tidak terus meratap dengan ujian Allah ini. Kau harus lebih tabah! Dan, kau harus belajar mengunyah kepahitan ujian ini untuk ditelan kemanisannya satu hari kelak. Satu hari, aku yakin ganjaran Allah buatmu pasti lebih besar atas kemenanganmu menjadi seorang hamba yang tidak lupa untuk bersyukur.

Aku tidak layak memberikan sebarang kata2 sebenarnya kerana bukanlah aku yang menanggung beban ujian tersebut. Tapi, aku ingin sekali merasainya untuk belajar menyelami perasaan hatimu. Aku bersedia dan sudi meminjamkan telingaku untuk mendengar luahan hatimu insyaAllah. Dan, aku bersedia untuk membantumu andai aku mampu, insyaAllah. Dan, aku ingin sekali membantu! La tahzan, Allahuma’ana.

Allah ada rencananya. Allah telah sediakan hadiah yang besar andai kau menjadi pemenangnya. Rebutlah peluang kemenangan selagi masih mampu. Dan kau pasti boleh! Sahabat, dekatkan diri dengan Allah. Biarpun kau tidak punya lagi tempat meluah dan mengadu, jangan kau lupa pada penciptamu dan pencintamu yang paling agung. Dia lebih tahu akan kondisimu, malah dia lebih tahu apa yang kau sendiri tidak mengerti. Mungkin kau akan bertanya, ‘Untuk apa hidup ini andai hanya perlu hadapi hari2 yang penuh suram dan menakutkan?’ Tapi, yakinlah setiap yang tersurat itu pasti ada yang tersirat yang tidak terlihat oleh mata kasar kita. Dalam erti, pasti ada hikmah untuk semua perkara yang berlaku ini.

Harus kuat!

Wallahu’alam.Wassalam.

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)

“Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, pada hal belum nyata bagi Allah orang-orang yang berjihad di antara kamu dan belum nyata orang-orang yang bersabar.” (Ali Imran : 142)

Tiada ulasan: