Isnin, Oktober 22, 2012

Andai Bumi Tiada Pokok

Since belajar Planning, banyak perkara yang mula memberi kesedaran pada kami. Senibina ibarat melihat sesuatu melalui kanta pembesar (nampak hanya detail rumah dan bagunan), tapi, planning ibarat kita melihat dengan pandangan mata burung-pandangan yang lebih luas. Kerana pandangan yang luas ini juga, planners diajar untuk predict the future, atau planners sepatutnya planning for the future. Melihat dari sudut semua aspek - ekonomi, sosial dan yang sering dibincangkan adalah hubungkait planning dengan politik. Sangat berkait~ Sekadar nak menulis sesuatu yang manusia sering pandang enteng iaitu keberadaan pokok sebagai jantung dan paru2 bumi (penyumbang oksigen kepada kita). Apa akan berlaku andai di dunia hanya tinggal satu benih untuk ditanam? 

Manusia yang hanya melihat menggunakan mata kepala keuntungan dan duit akan rakus menuai hasil, tapi, manusia yang melihat menggunakan prediction masa depan, akan cuba menggunakan dan merancang penggunaan hasil sebaiknya supaya satu hari tidak hanya satu paru2(pokok) berfungsi di bumi~ Sayang bumi milik Allah ini dan gunakan sumbernya sebaik mungkin. =)


Andai Dunia Tiada Pokok
Hanya sebatang hari ini,
Dan, sebatang hari esok,
Dan sebatang hari lusa,
Dan sebatang demi sebatang setiap harinya.
Pokok- ditebang.
Dunia- dilitupi hutan konkrit.
Tumbuhan litup bumi juga konkrit
Tumbuhan menjalar juga konkrit
Maka, apa yang tinggal?
Hanya kerana kerakusan manusia,
Bumi jadi kurang oksigen
Demi keuntungan dan kepentingan,
Rela, oksigen dijual beli
Semuanya dijadikan bahan dagang
Sehingga anak cucu tidak kenal
Apa itu pokok dan tumbuhan~
Andai hanya ada sebatang pokok yang tinggal di dunia.
Maka, manusia juga akan tinggal-
Seorang - tercungap2 mencari oksigen!
Yuk, Selamatkan bumi kita.
Bagaimana?
Para Arkitek, para Planner, para menteri, dan semua,
Aplikasi Sustainable design yuk!
Go Green~ =DIf you think in terms of a year, plant a seed; if in terms of ten years, plant trees; if in terms of 100 years, teach the people. smile
-Confucius-

BTW, love these : 


Tiada ulasan: