Sabtu, Julai 30, 2011

Perhentian dan Percutian

Berminggu lamanya tak menulis, bukan tiada cerita tapi sangat banyak cerita hingga tak tahu ingin mulakan dari mana. Ada dua kisah, mungkin 3...pertama, tentang kisah gembira, kedua, tentang kisah sedih, ketiga tentang kisah Ramadhan. Aku mulakan dengan kisah gembira.

***

11 Julai- 20 Julai 2011

Komiti import dari KAED =)

Sempena tamat pengajian di UIA (Alhamdulillah), aku dan teman2 sepakat untuk melibatkan diri sebagai komiti International Debating Championship (IDC) 2011. Kami (aku dan teman2 KAED) berkhidmat di bawah unit kebajikan tapi aku seorang sahaja di kalangan teman2 yang berada di bawah debat Bahasa Arab. Pada awalnya, tentang pengurusan program sangat banyak yang tidak memuaskan hati tapi aku tetap gembira dapat menjaga kebajikan adik2 SAM Hulu Langat yang terdiri daripada Anis, Zatil, Adliana, Aqlan dan Jazlan. Alhamdulillah, program berjalan lancar dan mungkin inilah program terakhir aku di UIA.

Untuk debat Bahasa Arab dimenangi oleh SMAP Labu dengan tajuk berkaitan kebaikan nuklear di Malaysia, debat Bahasa Melayu dimenangi oleh Sekolah Datuk Abdul Razak (SDAR) dengan tajuk berkaitan... (aku lupa)...dan Bahasa Inggeris dimenangi SMI Hidayah dengan tajuk berkaitan pilihanraya umum.

Dalam kesibukan menguruskan kebajikan adik2 semasa program, pada masa yang sama, aku cuba mengaturkan sesuatu untuk sahabat2ku. Mungkin juga menjadi sambutan sempena tamat belajar daripadaku buat sahabat2. Apakah??

***

Sudah lama rasanya aku merancang membawa sahabat2ku ke Besut Terengganu. Sejak mula mengenali sahabat2 lagi. Akhirnya, Alhamdulillah, perancanganku berjaya apabila sebaik tamat IDC, aku membawa pulang sahabat2 ku bersama. Terdiri daripada 10 orang semuanya; Nadia, Salihah, Hajar, Kak Salma, Kak Farah, Syibrah, Ain, Nabilah, Kak Najwa, dan Munirah. Semuanya kecuali Nabilah dan Syibrah bermalam di rumahku semalaman sebelum meneruskan program kami seterusnya iaitu berkhemah di Pulau Perhentian. =)

***

Mereka datang, saya gembira. =)

22 Julai 2011

Bermula aktiviti Survivor kami di Pulau Perhentian. Demi mengurangkan kos, bermacam2 cara telah diusahakan. Antaranya, kami membawa bekalan makanan sendiri yang satu tong banyaknya. Antara keperluan yang kami bawa adalah, bekalan makanan mentah, makanan segera, air sebagainya, 2 buah stove camping, 4 buah khemah yang memuatkan 6 orang setiap satu, Tikar, Polisterin Ais, Joran, goggle snorkel, life jacket, dan sebagainya. Juga dibawa bersama Nik Maisarah adikku sebagai pembantuku ;p, Ayah Ja bapa saudaraku sebagai pembantu kapten kapal, dan ayahku sebagai kapten kapal.

Barang2 atas badan Cik Siti Mala

Cik Siti Mala yang perkasa lagi banyak berjasa

Bot Siti Mala ayah bawa sebagai bot pengisi barang2, manakala kami bersepuluh (tak termasuk Nabilah aka Bella) menaiki bot pelancong yang berharga RM50 sekepala pergi balik setelah proses tawar menawar giat dilakukan. Aku dan sahabat2ku menaiki bot kira2 jam 9pagi dari jeti Kuala Besut, manakala ayah menaiki bot dari jeti Sungai Kampung Raja bersama adik dan bapa saudara sejam kemudian.

Sebaik tiba di Perhentian =)

Tiba di Taman Laut Pulau Perhentian Besar, aku disuruh ayah mencari seorang pengurus Taman Laut bernama Encik Sabri. Alhamdulillah urusan kami mudah. Kami dibenarkan menggunakan sepenuhnya kemudahan di Taman Laut tanpa sedikitpun bayaran. Kami guna dapur, bilik air, tapak perkhemahan, kayak, surau dan banyak lagi tanpa diminta bayaran. Malah, Alhamdulillah, rezeki di hari Jumaat, pak2 nelayan memberikan kami seplastik besar ikan dan sotong yang baru ditangkap bermaksud, kami tidak lagi bergantung pada joran yang dibawa. ;p

Pejabat Taman Laut Pulau Perhentian Besar

Sementara menunggu Bot Siti Mala tiba, kami ber’bosan’ di tepi pantai. Bermain2 manja di gigi air tidak berniat untuk basah lagi memandangkan semua barang ditampung oleh ‘Cik Siti Mala’ yang masih belum tiba. Kami kelaparan tapi ditahan2. Survey makanan di pulau, mahal mengalahkan negara2 barat maka kami ikat perut berlapar dahaga.

Tiba Cik Siti Mala, punggah semua barang, kami mula memasang khemah dan memasak untuk tengahhari. Walaupun nama berkhemah, tapi, perkhemahan kali ini mungkin bertaraf 4 atau 5 bintang. Manakan tidak, semuanya serba lengkap. ‘Bila ada ayah, semua benda jadi mudah. Apa yang penting? KERJASAMA ;p’ Cuma, di hari pertama kami ditawarkan menggunakan dapur oleh Encik Sabri, tapi, kami tolak (jual mahal) memandangkan ingin bersantai diluar khemah sahaja. Tidak pula terfikir badai akan melanda di malam hari.

***

Setelah siap memasang khemah2, masak2, makan2 dan solat2 (ayah dan ayah ja solat jumaat di Pulau Perhentian Kecil), kami bersiap untuk snorkel cubaan. Lesson pertama, tunjukkan cara memakai life jacket yang betul (walaupun pandai berenang, wajib pakai lifejacket juga! =)), Lesson kedua, pemakaian goggle snorkel dengan cara bernafas yang betul (diajar oleh cikgu tak bertauliah ini ;p) Bila dah semua boleh bernafas di dalam air, semuapun dilepaskan berdikari ke mana sahaja yang disukai. Untuk cubaan pertama, kami sekadar berada di Taman Laut. Di Taman Laut, perairannya penuh dengan batu karang yang ditanam, dan di sini juga boleh lihat Nemo di celah2 rumah rumpainya. Di Taman Laut juga ada beberapa pelantar dan, kami berusaha berenang ke pelantar yang agak jauh dari tepi pantai. Dengan kuasa kaki itik, pe’renang’an akan menjadi lebih laju.;p

Sesi memasak =)

Lesen Jadi Budak Pulau : Latihan snorkelling dimulakan.=) Kuatkan pernafasan guna mulut ye kawan2~;p

Setelah masing2 berjaya sampai ke pelantar, kapten (ayah) memanggil kami untuk bergerak ke pulau2 lain. Maksudnya, cubaan telah lulus. Semua lepas untuk ke laut dalam. =) Emmm... aku terlupa kronologi, tapi, antara tempat yang dituju adalah Shark Point dan Kawasan Air Berani (spot wajib bila ke Perhentian). Cik Siti Mala bergerak sangat perlahan untuk menampung kami bertiga belas (masih tidak termasuk Bella). Sepatutnya Cik Siti Mala hanya mampu menampung beban 8 orang. Tapi,...tak mengapalah sekali sekala kata ayah. ;p Haih! Maunya tenggelam Cik Mala.

Ayuh, ke Shark Point! =)

Fikir punya fikir, bagi mengurangkan beban, aku dan ayah ja mendayung kayak ke Shark Point. Allahuakbar, berzaman kami mendayung untuk sampai ke destinasi sampai tertidur2 di atas kayak (statement tipu). Akhirnya, kayak tersadai di tepi batu setelah masing2 penat mendayung. Aku kembali naik bot kepenatan dan kemabukan.

Terjun di Shark Point

Entah kali ke berapa aku terjun ke Shark Point dengan harapan bertemu dengan Yu, tapi, sekali lagi tiada rezeki. Yu tak juga muncul2 dari dulu hingga kini (ayah terlupa lubuk sebenarnya). Tapi, suka sangat coral di Shark Point, memandangkan ia merupakan laut dalam, maka banyak ikan2 besar yang berwarna warni berenang2 di hadapan mata. Terumbu Karangnya besar2, cuma kadang2 akan termasuk di kawasan lubuk2 gelap yang menakutkan. Kadang2 terfikir kalau yu tak muncul macam mana kalau tiba2 jerung yang muncul?! Naudzubillah, bila fikir begitu aku cepat2 naikkan kepala ke permukaan air tak mahu lihat kegelapan yang mengerikan. Apapun, Subhanallah, ciptaan Allah memang cantik yang terlindung daripada mata kita. Kebesaran Allah itu tak kira di darat atau di laut pasti mengagumkan mata yang melihat. =) Sangat cantik kerajaan laut. =)

***

Puas snorkel di Lubuk Ikan Yu, kami ke tempat Air Berani-tempat yang paling aku gemari. Kenapa dipanggil Air Berani?...sebab di situ ada air bukit yang berani mencecah air laut bergaram =) Air laut di sekitar air berani juga sangat aku suka. Birunya sangat berbeza, bukan biru sebenarnya...ia hijau kristal jernihnya lebih jernih daripada jernih di Taman Laut. Memang destinasi terakhir selepas puas ber’snorkel’ di air laut masin, ayah akan bawa ke Air Berani untuk meneutralkan balik kemasinan air laut. Air Berani turun dari bukit sangat jernih dan nyaman dan selalunya di situ kurang orang...Cuma, pada hari kami ke situ, kurang bernasib baik...ter’ramai’ orang pulak.haih!

***

Petang hampir jam 6 kami tiba di tapak perkhemahan. Agak lewat disebabkan berbagai dugaan datang sepanjang perjalanan pulang ke Taman Laut. Usai solat asar, teman2ku mula menyediakan makan malam, manakala aku dan ayah bergerak menaiki bot untuk mengambil seorang lagi peserta perkhemahan iaitu Nabilah (Bella) yang sedang bercuti dengan keluarganya di Perhentian Island Resort. ;p Dengan ‘pengambilan’ ahli itu, maka cukuplah kami bersebelas. =)

Malam-angin kencang, khemah basah, masing2 lintang pukang menyelamatkan barang2 dapur dan sebagainya ke tempat berteduh. Akhirnya, malam tersebut, teman2ku bermalam di surau Taman Laut. Aku, Sarah dan Syibrah masih tetap pendirian untuk tidur dalam khemah. =) Orang kata, baru betul survivor. ;p Ayah pernah cerita, pernah masa ayah jadi trainer Rakan Muda, tidur dalam khemah yang basah lencun. Jadi aku sahut cabaran, tidur dalam khemah yang berkelembapan tinggi hingga esoknya aku jatuh selsema.

***

23 Julai 2011

Pagi yang indah, bangkit solat subuh. Pagi masih basah berembun, khemah lembap, terasa berat untuk mulakan aktiviti. Penat semalam masih terasa tapi, 3 hari di pulau harus dimanfaatkan. Aktiviti pagi kami adalah memberi ikan makan. Aku dan beberapa teman terus turun ke jeti memberi ikan makan. Sebenarnya kami sekadar memberikan sisa nasi goreng semalam berserta roti bakar hangus. Maaf ikan2, hanya itu yang mampu kami berikan. Tapi, ikan belang2 dan ikan bawal masih berebut2 sisa makanan tu, seronok pula melihat ‘telatah’ ikan2 berebut2 mendapatkan makanan sehingga Che Nadiah Salihah dengan suka sukinya mempermainkan ikan2 tersebut. Fening dibuatnya~ Leha2~ (geleng kepala)

Bagi makan ikan versi dalam air

Pagi seperti biasa kami menyediakan sarapan, makan2 dan ada yang mula terjun ke laut, ada juga mula berkayak tak kurang juga ada yang termenung di atas jeti, ada yan masih terhuyung haying kemabukan seperti Cik Nadiah Salihah. Aku lebih gemar snorkel dan beri makan ikan di dalam air. Lebih seronok berkawan dengan ikan2 dari dekat. =) Ada ikan2 sampai mengetuk2 goggle snorkel untuk berkawan. ;p Ada juga ikan2 dengan garang menggigit jari- dapat buat fish spa secara percuma.;p

Ikan yang baru bangun tidur dilihat dari jeti

Selepas beri makan ikan, giliran kawan2 pula makan ikan dalam air. ;p

Hari kedua, seperti hari pertama, apabila sedikit petang, kapten memanggil kami naik bot untuk ke pulau berdekatan. Minyak Siti Mala hampir kehabisan, tapi, ayah masih bersemangat untuk membawa kami snorkel di pulau berdekatan. Destinasi seterusnya adalah Pulau Rawa. Tapi, di tengah perjalanan, kami berhenti di Pulau Tiga Ruang, kawasan yang banyak bertanda tempat penyu bertelur. Pulau Rawa masih jauh, jadi, di sinilah destinasi kami untuk snorkel. Di Pulau Tiga Ruang hanya kelihatan sepasangan ‘Mat Salih’ duduk bersembang di satu sudut bot jati tersadai . Tika itu kami masih di tengah laut. Gelombang petang yang agak besar, kami jadi pening dan mabuk laut. Manakan tidak bot terhuyung hayang sangat melampau. Di sinilah bermula pengalaman paling seronok bagiku. =)

Nad Leha yang sentiasa mabuk laut.haih, turun bot je, dia akan cari tempat untuk tidur.

***

Memandangkan laut bergelora sangat kuat, aku memberi cadangan agar ayah berhenti di tepi pantai Pulau Tiga Ruang. Tanpa lengah, ayah memasang enjin dan cuba untuk berhenti di daratan Pulau Tiga Ruang, tapi, tiba2 ombak besar datang dan kami di dalam bot berusaha terjun kecemasan ke luar bot. Makanan yang dibawa habis ditelan laut masin. Ombak besar tanpa henti memukul bot dan air masin mula memenuhi bot. Cemas! Untuk mengelakkan bot karam, kami berusaha menolak Cik Siti Mala ke tengah laut. Masa itu aku tak lagi memikirkan bahaya diri sendiri. Yang aku fikir, bagaimana mahu pulang kalau bot karam? Naudzubillah~

Melawan arus ombak yang kuat dan agak besar- itu pertama kalinya aku betul2 rasa berada di tengah laut yang berombak besar. Ayah mengarahkan kami segera ke tepi pantai. Ada yang rasa lemah, tapi, ‘kuatkan semangat! fikirkan andai kita di tengah laut terpaksa cari jalan untuk hidup.’ Dengan kudrat yang ada, kami berenang menuju ke tepi pantai tapi, arus ombak sangat kuat menyebabkan aku sendiri jadi lemah, membuatkan akhirnya aku tersadai di tepi pantai tanpa daya. Yang mabuk laut awal2 lagi sudah terbaring di atas pasir. Kemudian, setelah suasana agak tenang, kami bergerak, berteduh di bawah pohon rendang sambil memerhati kapten dan pembantu kapten berusaha mengeluarkan air dari bot. Enjin- tak dapat dihidupkan!

***

Seterusnya... seterusnya, aku penat bercerita panjang. Alhamdulillah, kami pulang dengan selamat dan sempat singgah di Perhentian Kecil untu makan goreng pisang, bubur jagung dan air nyiur. Waah lega. Alhamdulillah. =)

Kayak yang kami ambil sesuka hati di Taman Laut ;p

sangat suka gambar ni. =) inilah Munirah Hamzah

Last but not least, apa yang pasti, inilah kesudahan sebagai pelaar KAED yang ingin aku cipta. Alhamdulillah, Allah bagi peluang untuk kami berkumpul sebelum masing2 membawa haluan sendiri. Dan sebenarnya, sekadar ingin buktikan, semua perkara tak mustahil untuk dikecapi andai kita betul2 berusaha ke arahnya. Teringat kenangan Pulau Pangkor dengan ahli Studio 9 sewaktu dalam asasi. Kenangan itulah yang mencetuskan keinginanku untuk membawa teman2ku ke Pulau Perhentian. Dahulu ke Pangkor kami menghabiskan RM100 untuk tiga hari, jadi aku cuba untuk limitkan bajet ke Perhentian RM120 ke bawah. Alhamdulillah, hanya tambang bot yang kami bayar sebanyak RM50 dan selebihnya mungkin dihabiskan untuk tambang bas pergi dan balik (bagi teman2 yang tinggal di sekitar Kuala Lumpur).

Sebagai tanda penghargaan dan terima kasih, kami sepakat mengumpulkan RM5 seorang untuk diberikan pada Encik Sabri atas kemurahan hatinya memberikan kami layanan yang sangat baik dan memberi pinjam kayak dan pejabat Taman Laut tanpa bayaran. =) Terima kasih Encik Sabri, jasamu dikenang!~ Terima kasih buat pembantu Encik Sabri (lupa namanya) yang bagi aku sebotol makanan ikan. =) Terima kasih juga kepada bapa saudaraku Saiful (Ayah Pu) yang memberi pinjam goggle snorkel dan life jacket milik pusat kokurikulum Besut (harap boleh bawak paintball ke Perhentian jugak lain kali =)). Dan yang paling tak terhingga terima kasih buat ayahku selaku kapten kapal yang sentiasa sabar melayan kerenah anak2 kapal yang nakal. Terima kasih juga buat Ayah Ja yang sudi menemani abangnya, kapten kapal. =) Terima kasih juga kepada pembantuku Cik Nik Maisarah yang sentiasa mengkecohkan keadaan. Minna, arigatou ney!;p

Seronok apabila dapat mencipta kenangan bersama teman2. Setinggi penghargaan kuucapkan buat semua teman2ku yang sudi bermusafir jauh untuk mencipta secebis kenangan. =) Harap ini yang terindah buat kalian!~

***

24 Julai 2011

Pulang dari Pulau Perhentian, misi berkhelah di Bukit Keluang sebelum semuanya pulang ke rumah masing2 malamnya. =)

Tempat parking bot di Sungai Kampung Raja. Cik Mala berehat kat sini la. =)

Bukit Keluang =)

Picnic sebaik balik dari pulau =)

Scale ayah kepada Gua Bukit Keluang

Cik Bella sedang menguji keberanian ;p

Laluan ke pantai seberang, antara dua batu dan gua. ;p

Alhamdulillah. =) Terima Kasih semua! Minna Arigatou once again! =)

p/s : Maafkan segala kekurangan trip kita, bagi yang tak suka adventure, tiba2 ter’adventure’, bagi yang mabuk laut, tiba2 terpaksa alami mabuk laut, bagi yang tak suka air masin, tiba2 bergelen2 air masin termasuk mulut, bagi yang takut air, tiba2 terpaksa redah omLinkbak besar ke bot. Maaf kathiran. ;p

Sampai sini cerita gembira. Wallahu’alam. Wassalam. =)

Cerita/Testimonial versi peserta kem Perhentian :

Cik Hajar : All Girl's Vacation

Cik Nadia : Air Masin yang Menyimpan Banyak Kenangan Manis

Cik Syibrah : Percutian Membuka Mata Hati Melihat Kebesaran Ilahi

Link

=) Allah yang mudahkan semuanya, Allah menjayakan rancangan kita. Alhamdulillah =) Terima kasih Allah, Terima Kasih kawan2~

Photos by : Ain Neollene

5 ulasan:

hoshee berkata...

mantap.... Muna buleh jjadi ejen program PPerhentian nih...

syibiehoney berkata...

cerita complete ;)

donad berkata...

ha ah.paling complete compare to kite 3 orang ni.hehe

syibiehoney berkata...

hahahha nad..ni tahap report ni...muna kan team report heritage..practice terus untuk report perhentian..hahhaha cayalah.. ;p

syibiehoney berkata...

hahaha nad ni tahap report ni..report program...hahah dia kan team report heritage...huhuhu ;p